Ihan paras hyggehetki: viikonlopun aamupala!

Meillä nautitaan päivällinen aina yhdessä. Tosin, joskus on sellainen tilanne että arki-iltana joku on poissa, mutta 90 % syömme yhdessä. Arkiaamupala on kiireinen, jokainen nauttii sen oman aikataulunsa mukaisesti. Lounaan jokainen nauttii ns. omalla kustannuspaikallaan mutta klo 17 – 18 meillä syödään yhdessä.

Toinen ateria joka meillä nautitaan aina yhdessä, on viikonlopun aamupalat. Ja ne ovatkin niitä viikon huippuhetkiä. Niihin tykkään myös panostaa. Tosin, monesti lauantaina nautitaan ”man tar vad man har” -aamupala sillä kiireisen viikon ruokaostokset tehdään vasta lauantaina iltapäivällä.

Mutta oli kaapin sisältö mikä tahansa, aina löytyy raaka-aineita sämpylöiden tekoon. Mielestäni ihan paras perusresepti on SOPPA 365 -sivuston resepti fantastisesta leivästä. Itse tuunaan reseptiä vaihtelemalla vehnäjauhot muuhun jauhoon. Tänään käytin kaapista pussinpohjia eli mm. kamut-jauhoja, luomo 00-jauhoja, täysjyvää jne. Joskus laitan joukoon kaurahiutaleita tai ruisjauhoja. Tänään olin myös hieman hätäisempi, joten laitoin koko pussin kuivahiivaa ja nostatin lämminvesihauteessa. Mutta hyvää tuli ❤

Ihania aamuja sinne ❤

Mari

Fantastinen leipä

Ainekset

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa (1/2 pakettia)
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12 1/2 dl vehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseen

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
  2. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
  3. Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
  4. Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
  5. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
  6. Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
  7. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
  8. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s